Open Positions

 

 

Laboratorul de Laseri cu Corp Solid propune

Subiecte pentru proiecte de diploma si masterat


In grupul nostru puteti participa la urmatoarele subiecte de cercetare:
 

  • Dezvoltare de amplificator laser pentru pulsuri in femtosecunde

Folosind sistemul laser in femtosecunde existent se va dezvolta un sistem de stretcher-amplificator-compresor cu energii peste 1 mJ pe puls. Design-ul special permite producerea de pulsuri multiple in lantul de amplificare. Pulsurile multiple vor fi folosite la experimente "pump-probe" in domeniul picosecunda si femtosecunda.
 

  • Modelare plasma pentru experimente cu laser cu raze X

Laserul cu raze X (LRX) este bazat pe crearea de inversie de populatie in plasma multiplu ionizata produsa cu laseri pulsati pe tinte solide. Folosind coduri existente de simulare a magneto-hidrodinamicii plasmei, se vor determina parametrii optimi de functionare a LRX pentru experimente ce vor avea loc in Romania si in laboratoare din strainatate (Franta, Germania).  LRX poate fi folosit pentri imagistica, spectroscopie, litografie, iar la lungimea de unda sub 4.6nm poate fi folosit pentru investigarea tesuturilor biologice.
 

  • Microprocesare cu laseri cu pulsuri ultrascurte

In cazul ablarii materialelor cu laseri cu durata de puls mai scurta de 200 femtosecunde (10-15 sec.) efectul termic in jurul zonei ablate este neglijabil. Prin focalizarea fasciculului laser la limita de difractie, se pot face micro-procesari reproductibile si de buna calitate, cu o rezolutie de sub 1 mm, pe metale, materiale plastice, dielectrice.
 

  • Structuri fotonice submicrometrice pentru cristale fotonice

Intr-o structura dielectrica sau semiconductoare la care indicele de refractie variaza periodic, fotonul se comporta asemeni electronului in potentialul periodic dat de atomii unei retele cristaline. Intr-o astfel de retea optica numita si cristal fotonic se formeaza benzi energetice si benzi fotonice interzise, observabile experimental in spectrele de transmisie si reflexie. Prin gravare cu laserul vor fi create cristale fotonice cu aplicatii in optoelectronica.
 

  • Studiul propagarii luminii in structuri cu indice de refractie negativ (metamateriale)

La propagarea radiatiei electromagnetice in structurile periodice cu perioada mai mica de cateva ori decat lungimea de unda, pentru un design special ales al structurii (metamateriale), se poate obtine un efect de permitivitate si permeabilitate efective a mediului negative (e<0, m<0). La aceste materiale vectorul de unda k este antiparalel cu directia de propagare a luminii. Consecintele acestui efect sunt: indice de refractie negativ, refractie negativa, lentila perfecta, invizibilitate optica, etc.
 

  • Sisteme de microscopie avansata utilizand laseri in femtosecunde

Laserii cu pulsuri femtosecunde induc prin absorbtie bifotonica o excitatie localizata intr-un volum redus, sub limita de difractie. Acest efect poate fi folosit in microscopia multifotonica ce asigura rezolutie laterala si in directie z submicronica, cu posibilitatea de a realiza imagistica 3D. Durata de puls ultrascurta reduce efectele termice si elimina fotoreactiile ce apar de regula in cazul laserilor cu pulsuri nanosecunde. Microscopia multifotonica cu laseri femtosecunde este utilizata mai ales pentru caracterizarea probelor biologice.

 

Contact:  tel: 021-457 5066 ;
I.N.F.L.P.R. Departamentul Laseri etaj II, Camera 405

laura.ionel@inflpr.ro , anghel.iulia@inflpr.ro,