Obiectivul general al proiectului il constituie modernizarea si extinderea infrastructurii de cercetare dezvoltare bazata pe laseri cu pulsuri ultrascurte (femtosecunde) din Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei.


Obiectivul specific principal consta in dezvoltarea pana in anul 2009 a unei infrastructuri de CD-laser cu pulsuri cu durata de 20-30 femtosecunde, lungime de unda centrala de 800 nm, energie pe puls mai mare de 30 mJ, cu putere pe puls in domeniul terawatt-ului, frecventa de repetitie 10 Hz.


Alte obiective legate de aceasta infrastructura de cercetare:


- Integrarea in proiecte de cercetare europene, in particular proiectul „Extreme Light Infrastructure” – faza preparatorie (ELI-PP), care a inceput la 1 noiembrie 2007 si la care participa si Romania alaturi de alte 13 tari din UE.

- Abordarea unor experimente si aplicatii care nu au putut fi abordate pana in prezent in tara noastra: experimente de fizica plasmei cu generare de fascicule de particule de mare energie, optica neliniara relativista, generare de armonici de ordin superior, generare de pulsuri de radiatie cu durate sub-femtosecunde, generare de fascicule de raze X cu durate de femtosecunde, aplicatii in medicina pentru tratamentul tumorilor maligne cu fascicule de protoni sau ioni, tratamentul deseurilor radioactive in camp laser intens, depuneri de straturi subtiri in camere vidate prin ablatie cu laser in femtosecunde.


- Desfasurarea unor activitati de pregatire a tinerilor cercetatori si a studentilor din universitatile cu profil tehnic sau de fizica pentru un domeniu de viitor in cercetarea pe plan european si reintegrarea in institutele de cercetari din Romania a unor tineri care au studiat si au lucrat in institute de prestigiu din tarile dezvoltate tehnologic din Europa.

Odata cu implementarea infrastructurii laser propusa prin acest proiect, avem in vedere o dezvoltare in perspectiva anilor urmatori, in stransa corelatie cu integrarea tarii noastre in proiectele de cercetare ale UE.

In anii 2007-2009, in cadrul prezentului proiect, infrastructura de laseri in femtosecunde din INFLPR se va moderniza si extinde de la nivelul de energie pe puls de 0.7 mJ, durata pe puls de 200 femtosecunde si putere pe puls de 3-4 GW, disponibile in prezent, pana la o energie pe puls de cca 20 mJ, durata de puls mai mica de 25 fsec si o putere corespunzatoare pe puls de ordinul TW.

Pana la sfarsitul anului 2009 se prevede o extindere a facilitatii laser in femtosecunde din INFLPR pana la o energie pe puls de peste 400 mJ siputere de varf mai mare de 15 TW.

Extinderea ulterioara a infrastructurii cu laseri in femtosecunde din INFLPR pentru a ajunge la puteri de peste 100-1000 TW pe puls a fost propusa in cadrul unui proiect LASERLAB 2 si a proiectului CETAL (2011-2012).